Cum reușesc să fugă pacienții de la Săpoca?

Istoricul „evadărilor”

– În luna noiembrie 2016, un bărbat în vârstă de 53 de ani, internat la secția de la Ojasca a Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca încă din 2008, pentru a ispăși o măsură privativă de libertate după ce şi-a omorât mama, a reuşit să fugă din unitatea spitalicească, fiind găsit mort de frig, după câteva zile, într-o pădure din localitatea Mierea.

– Câteva luni mai târziu, un alt pacient a încercat să-şi taie gâtul cu un cutter folosit în activităţile de ergoterapie.

– În data de 23 martie 2018, doi pacienţi au reuşit să evadeze de la spitalul Săpoca, fiind găsiţi, după două ore de căutări, în apropierea spitalului, pe malul pârâului Slănic. Aceștia săriseră gardul spitalului, după ce duceau tomberonul de gunoi.

– Pe 5 iulie, un pacient în vârstă de 44 de ani a reuşit să iasă din Spitalul de Neuropsihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca fără să poată fi observat de agenţii de pază şi de personalul de supraveghere, în timp ce-și desfășura activitatea la magazia de alimente. Poliţia a fost solicitată să intervină şi imediat s-au organizat filtre în zonele unde se bănuia că ar fi bolnavul, iar după două ore, acesta a fost depistat de poliţiştii Secţiei 11 Pârscov şi condus la unitatea medicală pentru reinternare.

Una dintre cauze poate fi considerată numărul foarte mic al supraveghetorilor angajați la această unitate medicală. La nivelul anului 2017, potrivit conducerii, doar opt supraveghetori aveau sub supraveghere 120 de pacienţi, însă doar patru erau pe tură, dar mai grav este faptul că în perioada zilelor de sâmbătă și duminică, un singur supraveghetor avea în grijă de 60 de pacienţi.

S-a ajuns la această situație, spun surse din domeniul medical, deoarece vechea conducere a spitalului decisese să reducă fondurile alocate salariilor, sistând plata orelor suplimentare pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

Această măsură a fost și cauza multor intervenții ale personalului UPU de la Spitalul Județean de Urgențe Buzău, la care au ajuns numeroși pacienți care nu au fost supravegheați corespunzător, după ce s-au lovit între ei sau s-au automultilat.

Noua conducere şi-a propus să ia măsuri suplimentare de securitate şi supraveghere a pacienţilor, însă cele două cazuri petrecute în luna martie și luna iulie a acestui an nu sunt de natură să convingă, chiar dacă în urma verificărilor efectuate de polițiștii buzoieni, nu au ieșit la iveală disfuncţionalităţi, concluziile fiind că unitatea medicală îndeplinește condiţiile impuse de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.