Toma, atac la conducerea Companiei de Apă

Primarul Constantin Toma a trimis mediei locale o scrisoare deschisă, adresată Companiei de Apă, în care incriminează atât calitatea serviciilor oferite, cât și managementul societății.

SCRISOARE DESCHISĂ A PRIMARULUI CONSTANTIN TOMA CĂTRE ASOCIAŢIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ ADI BUZĂU 2008

 

PRIMARIA

Nr. Înreg.: 30860/ 19.10.2018

Către: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Buzău  2008

In atenţia: Domnului Preşedinte, Emanoil Neagu,

Domnilor Primari, membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Buzău  2008

 

Spre ştiinţă: Mass-media buzoiană

Subiect: Deficienţe grave de funcţionare în furnizarea apei potabile de către Compania de Apă SA Buzău

 

Stimaţi membri ADI,

Sunteţi din nou puşi în situaţia de a fi folosiţi ca şi scut de către conducerea Companiei de Apă SA Buzău, în încercarea acesteia de a ascunde lucruri extreme de grave!

În spatele punctului 2 din Convocatorul şedinţei de faţă, punct pentru care – după cum aţi observat – nu s-a pus la dispoziţie nici un material, se intenţionează ascunderea următoarei situaţii: timp de ani buni – în cazul unora dintre UAT-urile membre ADI timp de până la nouă ani, sub lozinca principiului solidarităţii utilizatorilor, reflectat în strategia de tarifare unică pe întreaga arie de operare, populaţia din localităţile unde aţi fost aleşi plăteşte la tarif de apă potabilă o apă care în multe cazuri nu numai că nu este potabilă, ci este periculos să o foloseşti şi la spalărea mâinilor!

Din felul cum a fost formulat acest punct doi chiar de către conducerea Companiei de Apă SA- care a cerut sa fie introdus pe ordinea de zi şi anume: “Aprobarea furnizării de către Operatorul Regional  Compania de Apă Buzău, de apă brută în unităţile administrativ teritoriale ale căror sisteme prezintă deficienţe grave în funcţionare (surse de apă necorespunzătoare)” s-a intenţionat să fiţi făcuţi a crede că deficienţele grave de funcţionare se datorează unor fenomene stranii care au făcut ca dintr-o dată sursele de apă să fie necorespunzătoare! În realitate conducerea Companiei de Apă SA, care în paranteză fie spus- pentru prima dată spune un adevăr, anume că există probleme grave de funcţionare – doreşte să ascundă faptul că timp de ani de zile a făcut doar investiţii de “cârpeală” şi nu investiţii serioase, menite a soluţiona problemele din teritoriu legate de calitatea apei şi a serviciului de alimentare cu apă. Mai mult decât atât, în unele situaţii au fost realizate staţii de tratare plătite din fonduri europene, dar problema potabiliăţii apei în localităţile respective a rămas, fiind necesare alte investiţii, pe care pe principiul solidarităţii – le plătim cu toţii!

Pentru fiecare UAT s-a întocmit la preluare câte un Plan de acţiuni prioritare, menit a soluţiona toate aspectele specifice astfel încât la finalul perioadei de implementare a acţiunilor din plan, UAT-ul respectiv să beneficieze de apă potabilă, conformă cu cerinţele Legii 458/2002 a apei potabile, respectiv de un serviciu de calitate, aşa cum este definit de Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. Știţi cu siguranţă că sunt foarte puţine cazurile în care aceste Planuri de acţiuni prioritare s-au implementat! În general acestea s-au tot lungit pe ani de zile, iar problemele au rămas nerezolvate.

Pentru multe dintre UAT-uri Autorizaţiile sanitare de funcţionare au fost- în unele cazuri încă sunt- însoţite de planuri de conformare. Ca şi în cazul Planurilor de acţiuni prioritare, măsurile din Planurile de conformare se tot amână sau chiar dispar pe parcurs, chiar dacă apa din zona respectivă este la fel de nepotabilă!

Ce este însă important de spus este faptul că până la conformare cu cerinţele din cele două legi specificate mai sus, apa este neconformă şi nu este corect să fie facturată la tariful de apă potabilă!  Cadrul legislativ ar fi permis definirea până la conformare a unei categorii specifice de apă- apă brută, apă industrială, diferită de apa potabilă şi desigur cu preţ mult mai mic. Mai mult! şi alte companii de apă din ţară au un astfel de produs, diferit de apa potabilă.

Ce este şi mai grav este faptul că sunt localităţi pentru care DSP Buzău  a transmis acum luni de zile conducerii Companiei de Apă SA notificări privind obligaţia de a informa populaţia din acele localităţi că apa nu este potabilă şi nu poate fi folosită pentru consum. Nici acestor solicitări conducerea Companiei de Apă nu a înţeles să le dea curs.

Menţionăm în plus că, în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru, s-au constatat abateri deosebit de grave, consemnate în Nota de constatare nr. 1130/14.08.2018, inclusiv legate de preţul apei potabile către întreaga populaţie a judeţului Buzău.

Solicit Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă SA să ia măsura revocării directorului general Ionel Tescaru pentru abateri deosebit de grave în managementul acestei companii!

De asemenea solicit organelor în drept să se autosesizeze cu privire la eventualele incălcări ale legii penale în aceste privinţe!

Toate documentele doveditoare le pot pune la dispoziţia atât a domnilor Primari membri ADI cât şi a organelor de cercetare penală.

Cu stimă, Primarul Municipiului Buzău, Constantin TOMA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.