Buzău – Conferința internațională „Sfârșitul Primului Război Mondial și începutul unei noi ordini europene”

Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, prin Institutul pentru studii politice de apărare și istorie, a organizat, în perioada 6-8 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Național din București, conferința internațională cu tema „Sfârșitul Primului Război Mondial și începutul unei noi ordini europene”.  Reuniunea, a cincea de acest gen organizată de institut din anul 2014, face parte din Programul național de manifestări consacrate Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri din 1918.

La manifestarea științifică au participat, alături de istorici români, specialiști din Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Israel, Lituania, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia, Ungaria. În cele două zile au fost prezentate 22 de comunicări, care au acoperit o problemă complexă legată de evoluțiile politice, militare, economice, diplomatice, teritoriale și demografice de la sfârșitul „Marelui Război”, precum și de modul de structurare a noii ordini europene ce a primit consacrarea juridică oficială în timpul Conferinței de pace de la Paris (1919).

Programul activității a inclus, pentru încheiere, și participarea la o ceremonie militară organizată de Divizia 2 infanterie „Getica” la Cimitirul internațional al eroilor din Buzău, recent refăcut, unde sunt înhumați aproape 10.000 de militari căzuți în Primul Război Mondial.

Așadar, joi, 8 noiembrie, o delegație internațională din 11 state a fost prezentă  joi, la Buzău unde a vizitat mai multe obiective din municipiu, printre care amintim Primăria, Centrul Cutural Alexandru Marghiloman și Muzeul Județean. Mai apoi, aceasta s-a deplasat la Cimitirul Eroilor din Buzău, acolo unde a participat la o ceremonie militară de depuneri de coroane și jerbe de flori. La eveniment au fost prezenți din partea oficialităților locale, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, secretarul județului Laurențiu Gavrilă și subprefectul Lucian Foca.

La finalul acestui eveniment, General-maior (r) Mihail Ionescu, directorul Institutului de studii politice de apărare și istorie militară s-a declarat plăcut impresionat ,,de modalitățile identificate de conducerea județului Buzău, pentru celebrarea Primului Război Mondial. Există și o explicație istorică: județul Buzău a fost în imediata apropiere a frontului principal de confruntare al armatei române cu armatele Puterilor Centrale în 1916 și în 1917. Deopotrivă aceasta se datorează și aderării conducerii județului Buzău la celebrarea marilor momente ale istoriei naționale, cum este, de pildă, Marea Unire din 1918.(…) Centenarul pe care-l celebrăm cu toții nu face altceva decât să aducă aminte generațiilor de astăzi, făptuirea fără precedent din anul 1918, când generațiile de atunci au construit România Mare, iar acest lucru este transmis ca un legământ, pentru a fi păstrată întreagă, neatinsă, moștenirea pe care ne-au trimis-o jertfele acestora de care suntem înconjurați aici.”

La rândul său, primarul Constantin Toma a menționat că acest popor, pentru a-și menține identitatea și valoarea, are nevoie în primul rând de solidaritate.

,,2018 înseamnă recuperarea istoriei noastre, recuperarea tradițiilor noastre de jertfă pentru acest pământ românesc. Aici, în Cimitirul Eroilor din Buzău, cel mai mare cimitir al eroilor din România și unul dintre cele mai mari cimitire cu eroi necunoscuți a devenit reper, iar din cele 3 zile ale acestui mare simpozion militar internațional pe istorie militare, una dintre zile s-a organizat special aici, tocmai pentru a comemora într-un fel și eroii români, dar și faptul că aici există un cimitir internațional (…) Este nevoie de solidaritate. Trebuie să distrugem indiferența, pentru că ne distruge ca neam. Trebuie să ne trezim, pentru că altfel nu este bine pentru noi. Și din Buzău, circa 30% din populație lucrează afară. Este dramatic”, a adăugat primarul Constantin Toma.

O surpriză în cadrul acestui eveniment, organizat la Buzău, a fost prezența Colonelului (r) Benny Michelson din armata israeliană, care era un bun vorbitor al limbii române. Acesta a povestit că s-a născut în București și că la vârsta de 8 ani, mai exact în 1958, a emigrat în Israel. El a menționat că vizita la Buzău l-a emoționat profund, mai ales atunci când a văzut drapelul Israelului arborat pe unul dintre catargele din Cimitirul Eroilor din municipiu.

,,M-a atins la inimă foarte mult, când am văzut și steagul israelian aici, că au onorat eroii evrei, care și ei s-au luptat pentru întregirea României în Primul Război Mondial. Primăria și primarul de aici, de la Buzău, a avut chiar ideea asta să aibă grijă și de evreii care au luptat pentru România. (…) Ce s-a făcut aici, în Buzău, pe subiectul acesta este ceva excepțional. N-am văzut așa ceva în toată lumea. Este ceva puțin mai scurt, în Shanghai”, a spus col.(r) Benny Michelson.

Aici, reprezentantul din Israel a făcut referire la cea mai mare galerie foto în aer liber, de pe gardul unităţii militare din Bariera Ploieşti. Vorbim despre cele 140 de panouri imprimate cu fotografii istorice şi explicaţiile aferente, care ofere zonei – Calea Eroilor – un aspect unic. Expoziţia stradală, ce se întinde pe 642 de metri din stradă, este probabil cea mai mare galerie foto cu tematică istorică în aer liber din ţara noastră și din lume.

Sursa: buzaumedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.