Obiective istorice nerestaurate din lipsă de fonduri

Conform Listei monumentelor istorice  publicate în Monitorul Oficial al României, județul Buzău se înscrie la nivel național, cu 869 de obiective istorice, din care 494 de situri arheologice (așezări, necropole); 321 monumente istorice și ansambluri de arhitectură (95 de valoare națională) și 54 de monumente memoriale și de for public din care unul de valoare națională. Comparativ cu celelalte județe din țară, Buzăul se situează pe locul 10 ca număr de obiective istorice.

Din punct de vedere al dispunerii în teritoriu, cele mai multe situri arheologice sunt concentrate pe teritoriile comunelor Merei, Vernești, Valea Râmnicului, Pietroasele, Bozioru și Gherăseni. Ansamblurile și monumentele istorice de arhitectură sunt dispuse îndeosebi în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat. Unul dintre monumentele definitorii  pentru stilul arhitectural  brâncovenesc este ,,Ansamblul brâncovenesc de la Râmnicu Sărat, alcătuit din biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” si anexe, zid de incintă și ruine chilii, turn clopotniță, Fosta stăreție Casa Domnească, ansamblu care a beneficiat de un proiect de restaurare.

Există însă și un număr important de localități din mediul rural care au înscrise în Lista Monumentelor Istorice un număr însemnat de obiective cu caracter istoric, cum  ar fi comunele: Bozioru, Cozieni, Merei, Măgura, Săhăteni și Tisău. Potrivit Direcției Județene pentru Cultură Buzău există o serie de alte obiective asupra cărora trebuie îndreptată atenția, însă, din păcate, lipsa de resurse financiare generează, pe zi ce trece, amplificarea stării de degradare a unor clădiri vechi, foarte valoroase din punct de vedere istorico – architectural. Între acestea se situează Conacul Hariton de la Săhăteni, Templul comunității evreiești și nu în ultimul rând Mănăstirea Rătești, comuna Berca, un monument de valoare națională care se află în prezent în stare de colaps. În aceeași situație se află și unele imobile cu statut de locuință, unde proprietarii nu au fonduri pentru restaurarea acestor monumente istorice și nu au fost aproape deloc sprijiniți de stat.

De asemenea, potrivit Direcției Județene pentru Cultură Buzău este aproape imposibil de declasat obiective care și-au pierdut statul de monument istoric, sau nu mai există fizic, obiective menținute artificial în Lista monumentelor Istorice.

Sursa: buzaumedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.