Vrancea – Marea Unire sărbătorită la Focșani

Manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri au debutat, în Vrancea, la Mausoleul Mărășești, cu o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți în frunte cu Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La slujbă au participat prim ministrul Viorica Dăncilă și președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Slujba religioasă a avut loc în interiorul Mausoleului Mărășești, în sala în care se află sarcofagul Generalului Eremia Grigorescu, artizanul victoriei de la Mărășești. După slujba religioasă, cei doi demnitari au depus câte o coroană de flori la catafalcul generalului Eremia Grigorescu. ,,Mă bucur că ați ales să poposiți în acest mausoleu, acest monument grandios închinat eroilor români care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial, pentru a aduce împreună o rugăciune către Dumnnezeu pentru acești eroi ostași români, care au înțeles să-și dea viața pentru credință pentru patrie și pentru neam. Unirea de la 1918 nu ar fi fost posibilă fără jertfa eroilor din Primul Război Mondial și cei care s-au luptat de-a lungul secolelor ca să pregătească cu credință  împlinirea acestui deziderat național, nutrit de de români de-a lungul secolelor. Cred că cea mai curată mulțumire pe care o putem arăta înaintașilor este prin rugăciune. Să înălțăm către bunul Dumnezeu o rugăciune de mulțumire și apoi o rugăciune pentru sufletele adormiților robilor lui Dumnezeu, eroi ostași români la care ne gândim cu toții în aceste momente în acest mausoleu. Vă felicităm pentru că v-ați gândit să faceți programul de această manieră și să începem cu un gând de recunoștință față de înaintași într-un loc sacru cum este Mausoleul de la Mărășești”, a spus la finalul slujbei religioase, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian. Manifestarea de la Mausoleul Mărășești s-a încheiat cu intonarea imnului național de către artista Paula Seling, un moment care a emoționat până la lacrimi pe toți participanții.

La ieșirea din Mausoleu, vizibil emoționată, premierul Viorica Dăncilă a declarat că a ținut să aducă recunoștința sa celor care au făcut posibilă Marea Unire. ,,Cred că acest lucru trebuie să îl facem toți, pentru că dacă rememorăm faptele înaintașilor noștri, putem învăța multe lucruri și pot fi pentru noi un exemplu despre cum vedeau România peste o sută de ani, cum s-au unit pentru marile proiecte, cum au reușit să înfăptuiască aceste acte istorice foarte importante”, a afirmat premierul român. Viorica Dăncilă a precizat că mesajele pe care le-a lansat, de pace și unitate, își dorește să ajungă la toți românii, inclusiv la clasa politică și la președintele României. „Cred că avem proiecte comune deosebit de importante și dacă toți înțelegem acest lucru, am putea realiza și am putea continua din marile proiecte pe care le-au înfăptuit înaintașii noștri. Dacă există unitate cred că putem face pași mult mai importanți pentru România și pentru români. Trebuie să înțelegem că dezbinarea nu ne duce nicăieri, unitatea ne ajută pe toți”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

„România are nevoie de o Strategie națională”

Manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri au continuat în Piața Unirii din Focșani, unde au fost prezenți mii de oameni. Din Focșani, din toată Vrancea, dar și din județele vecine, românii au umplut piața centrală a Focșaniului pentru a asista la cele mai ample manifestări organizate în acest colț de țară. Alături de aceștia au fost președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, artizanul manifestărilor dedicate Centenarului în Vrancea, premierul Viorica Dancila, ambasadorul Indoneziei, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, europarlamentarii Claudia Țapardel și Norica Nicolai, deputatul Florin Iordache, președintele comisiei speciale parlamentare pentru legile justiției, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ministrul Agriculturii, Petre Daea, parlamentarii vrânceni Cristian Dumitrescu, Angel Tîlvăr, Nicușor Halici, Rodica Boboc, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian și Ionel cel Mare, primarul municipiului Focsani, Cristi Misăilă, primarii localităților vrâncene, fostul fotbalist focșănean, Narcis Răducan. Manifestările au debutat cu intonarea imnului național. Au urmat decorarea Drapelelor de luptă ale ”Brigăzii 8 LAROM”, defilarea militarilor și a tehnicii de luptă în care au fost  angrenați militari ai Garnizoanei Focșani, forțe ale Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratului pentru Situații de Urgenă Vrancea, Salvamont Vrancea.

După acest moment, premierul Viorica Dăncilă împreună cu președintele Marian Oprișan, miniștrii prezenți la eveniment, dar și alți invitați au făcut o baie de mulțime. Întrebată de jurnaliști de ce a ales să fie prezentă la manifestările de la Focșani, premierul Dăncilă a precizat că a participat la Alba Iulia, unde guvernul a avut o ședință solemnă, a participat la manifestările de la București și ulterior la cele de la Focșani. La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a ținut să le spună jurnaliștilor că ,,fără Primul Război Mondial și fără Unirea Principatelor nu exista festivitatea de la 1 Decembrie 1918”. ,,A trebuit să îi onorăm pe cei 335 de mii de ostași care și-au jertfit viața pentru ca noi să trăim astăzi ceea ce trăim după o sută de ani de la acel eveniment”, a precizat Marian Oprișan. Acesta a amintit de mesajul transmis anul trecut către șeful statului, pentru realizarea unei Strategii naționale, asumate de toate forțele politice din țară. „La Centenarul bătăliilor din Primul Război Mondial, de pe esplanada altarului eroilor neamului românesc, i-am cerut ferm să cheme toți șefii de instituții din România, toți factorii responsabili, toți președinții de Consilii Județene pentru ca, împreună, să băgăm picioarele în apă rece și să stabilim care este interesul național pe fiecare domeniu de activitate. Toate aceste lucruri să le transformăm într-o Strategie națională pentru următorii 30 de ani, aceste lucruri să devină lege, o lege adoptată în Parlamentul țării cu două treimi în așa fel încât să devină obligatorie pentru toate guvernele din următorii 30 de ani, iar la final România să fie o țară prosperă, să aibă cea mai modernă infrastructură și să fie o țară cu care să ții capul sus în Europa și în lume. Bănuiesc că totuși Klaus Iohanis nu e capabil de așa ceva”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Românii s-au prins în Hora Unirii la Focșani

Ulterior, invitații și vrâncenii au vizionat un spectacol de marcă al Orchestrei Metropolitane București, alături de Corul Accoustic și Sebastian Stan. Spectacolul a fost completat de momente recitative în interpretarea actorilor Sorin Francu și Ion Dichiseanu. Orchestra Metropolitană București alături de Corul Accoustic și Sebastian Stan au interpretat celebra melodie ,,Hora Unirii”, iar în momentul în care prezentatorul Octavian Ursulescu a lansat întrebarea către auditoriu cine știe versurile celebrei melodii, Marian Oprișan a mers la microfon și a recitat prima strofă a Horei Unirii invitându-i pe cei prezenți să se prindă în această horă emblematică pentru orașul de pe Milcov: ,,Suntem aici pentru patrie, pentru credință și pentru neam. De aceea: Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inimă română/ Să învârtim hora frăției/ Pe pământul României”. Seara dedicată Centenarului Marii Unirii s-a încheiat cu prima proiecție video mapping 3 D realizată în Vrancea și un foc de artificii, iar militarii Garnizoanei Focșani au făcut retragerea cu torțe.

,,Aici, la Vrancea s-a scris istoria României Mari în 1917!”

Deși nu a luat cuvântul în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a lansat următorul mesaj: ,,Aici, în Vrancea s-a făcut, la 24 ianuarie 1859 Unirea Principatelor Române și tot aici, la Vrancea s-a scris istoria României Mari în 1917, cu sângele a zeci de mii de români care s-au jertfit la Mărăști și Mărășești. Astăzi, România își aniversează centenarul, iar noi vrâncenii suntem mândri că putem arăta cât de mult ne prețuim țara. Aici, în Vrancea am pus în 2017 piatra de temelie a Parcului Memoriei Naționale, un monument pentru generațiile ce vor veni, căci Centenarul Marii Uniri nu este doar despre memoria și recunoștința pe care trebuie să le arătăm eroilor noștri! Ne prețuim identitatea, ne onoram eroii, dar toate acestea pentru a construi un viitor aici, acasă, pentru generațiile ce vor veni! Noi vrâncenii suntem și vom fi mereu la înălțimea vremurilor pe care avem onoarea să le trăim! 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române; 6 august 1917 – Luptele istorice de la Mărășești, Primul Război Mondial; 6 noiembrie – 9 decembrie 1917 – semnarea Armistițiului de la Focșani; 1 decembrie 1918 – Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. La mulți ani, români, la mulți ani, România!”

Sursa: monitoruldevrancea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.