Vrancea – Proiecte cultural- artistice și de voluntariat la Școala „Duiliu Zamfirescu” Focșani

Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, dar și a Sărbătorilor de iarnă, elevii Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani au participat la numeroase activități, din cadrul proiectelor cultural- artistice și de voluntariat, derulate în perioada 19 noiembrie – 8 decembrie 2018.

Astfel, joi, 29 noiembrie 2018, gimnaziștii au fost reprezentați la activitatea „Fără violență în școala mea!”, din cadrul proiectului județean „Comunicare și educație interculturală”, Ediția a III-a, coordonat de Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Focșani, proiect în cadrul căruia Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani este partener.

Machetele, planșele pro toleranță, cu mesaje bilingve, româno-franceze, și Rezoluția în zece puncte a elevilor de clasa a VIII-a pentru o Românie mai bună; Mesajele pro pace și de sustenabilitate ale celor din clasa a V-a; scrisoarea către Bullying-Man, Acrostihurile Extrovert și Introvert; Copacul Toleranței, alcătuit din mesajele motivaționale pentru buna înțelegere a elevilor, semnate de cei dintr-a șaptea au fost mărturiile activităților derulate în Săptămâna Educației Globale (19- 25 noiembrie 2018), cu tema „Lumea se schimbă! Tu?”, organizate în Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani.

În aceeași zi, elevii claselor a VII-a D și a VI-a A și-au reprezentat școala la spectacolul „Sus inima, Române!”, eveniment organizat de Ansamblul folcloric „Țara Vrancei”, cu implicarea actorilor Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”și a invitaților speciali, elevii artiști și cadrele lor didactice, membri ai Centrului Bucovinean de Artă și Cultură Românească din Cernăuți.

Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani a răspuns astfel apelului pentru organizarea „Tombolei Frăției” pentru sprijinirea renovării singurei instituții de cultură și artă românească din Cernăuți, în care „frații noștri de neam și sânge” cultivă zestrea strămoșească.

Activități dedicate Centenarului au fost organizate atât de cei mici: preșcolari și de la nivelul învățământului primar, dar și de gimnaziști, în cadrul proiectelor: „De o sută de ani uniți. România, te iubim”, elevii realizând panouri cu mărturii, documente și cărți referitoare la însemnătatea zilei de 1 Decembrie 1918; filmări cu mesaje de unitate națională; un recital de cântece și poezii, o machetă „Atunci și Acum”, un material „100 de ani în 100 de imagini”; „Le centenaire de la Grande Union” 1918 – 2018; elevii realizând o scenetă video, eseuri și PPT-uri în limba română, franceză, engleză și germană, eseuri despre personalitățile vremii care au contribuit la împlinirea marii Uniri: Roi Carol I, La reine Maria, Ferdinand I, Gheorghe Pop de Băsești; „Eroii neamului nu se plâng, ci se slăvesc!”; elevii au urmărit PPT-ul ”Centenarul Marii Uniri”, au creat acrostihul Centenar, au citit și înțeles Rezoluția de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, redactând, la rândul lor, un Decalog al Viitorului, i-au încurajat pe soldații români, scriindu-le mesaje motivaționale și de mulțumire și au confecționat simboluri uniriste. Cu ocazia aceluiași eveniment istoric, au participat, însoțiți și de cadrele didactice, și la activitățile organizate de administrația locală, de 1 Decembrie 2018.

Sursa: monitoruldevrancea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.